Foto: http://theobamadiary.com/2014/06/13/

Sinds onze ontdekking rond de 16e eeuw werden wij gezien als een exotisch object. Anderen hebben eeuwen lang over ons geschreven. In Suriname was het pater Ahlbrinck in het begin van de 20e eeuw die in ons geïnteresseerd was om onszelf. Hij zei ‘ik heb veel geleerd van de andere mens in de personen van de Caraïben. Ze kwamen en ze zeiden niets. Ze gingen weer weg en zeiden niets. Ze kwamen weer en ze vroegen niets en ik ging vragen en ze keken me eindelijk aan en ze antwoordden niet. Is dat domheid of schaamte? O nee, geen van beiden want nu heb ik het door. We begrijpen elkaar niet.’ Dat was voor pater Ahlbrinck de aanleiding om de taal te gaan leren en zijn bekende encyclopedie van de Caraïbse taal te schrijven. Hij was diep geraakt door de ontmoeting.

Tijdens de 35e internationale congres over Amerikaanse indianen van 21-25 mei 2014 in Leiden was het thema ‘Communication is key.’ Achter het spreekgestoelte deden niet de westerse professoren de opening, maar indianen. De ontmoeting met de westerse beschaving tijdens het congres was waardevol en wij indianen konden iets meegeven van onze indiaanse beschaving en dat samen beleven al was het enkele dagen.

Daarna was de Amerikaanse ambassadeur Timothy Boas één van de keynote sprekers. Hij citeerde dat de Verenigde Staten totdat Obama president werd geweigerd hadden om de VN declaratie van de rechten van inheemse volkeren te ondertekenen. En dat president Obama de indiaanse bevolking verzekerd had dat Amerika nu (eindelijk) de belofte aan de indiaanse volken zou nakomen, en dat zij een krachtiger stem in Washington zouden krijgen.
Of de genomen maatregelen in samenspraak en op suggestie van de indianen zijn genomen werd niet verteld. Op 13 juni 2014 bezochten president Obama en echtgenote Michelle Obama voor het eerst een Native American Reservaat. Met de Standing Rock Sioux stam in Cannon Ball bespraken zij de problemen en noden van de stammen. En de president acht het een morele verplichting om in actie te komen.

Het begint met de taal. Taal is essentieel. Taal maakt bewust wie we zijn. Onze taal moeten we proberen te behouden om te leren en om onze eigen beschaving door te geven, zodat wij haar zelf gaan beheersen. De Amerikaanse volkeren, Noord en Zuid, het hele continent, zijn het emancipatie proces aan het ondergaan. En een indiaanse cabaretier bracht de genodigden tijdens het congres voortdurend aan het lachen met zijn voorbeelden van de evolutie, niet meer als minderwaardig of primitief, zoals wij gezien werden, ook in de taalontwikkeling, maar gelijkwaardig.